שם המטבח:
כתובת: כפר יחזקאל ,עמק יזרעאל ,צפון
סוגי מטבח: איטלקי,יווני,ישראלי,מרוקאי,סיני,ספרדי,ערבי,תאילנדי,מטבח כללי
מספר מנות מקסימלי: 25
זמן התראה מינימלי: יום אחד
28/04/2009 15:44:52
סוף עונת התפוזים
הימים,ימי סוף אפריל-תחילת מאי.
בפרדסים-אחרוני התפוזים ובאוויר ריחות לאומיות וציונות. ציינו את יום השואה, היום יום הזכרון ומחר יום העצמאות. ימים שבאים להזכיר לנו למה אנחנו פה ואיך אנחנו ישראלים. ימים בהם אני מניפה בגאווה דגל כחול-לבן. ימים בהם אני שרה בפה מלא "להיות עם חופשי בארצנו..." סבתא שלי, היקרה כל כך, ניצולת שואה אמרה לי לא פעם שאנחנו, שנולדנו כאן לא מסוגלים לתפוס את המשמעות של ארבעת המילים האלו ואולי טוב שכך.
הבוקר נסעתי עם סבא שלי. הקפצתי אותו לבית מרקחת. וכמה הוא התעצב לראות שבבתים סביב לא נתלו דגלי ישראל. לסבא הזה היה סטיקר על האוטו: "מדינת ישראל לעולמים-יום העצמאות כל הימים" כזה הוא. ציוני. הלוואי שהיינו יכולים קצת להדבק ממנו בציונות הזאת. לפחות בימים האלו, לא תזיק לנו קצת גאווה לאומית.
טוב, לא באנו עד הנה כדאי לדון על ציונות בת זמננו-נכון? אנחנו פה בעניני אוכל. אז מה זה אוכל ישראלי? גדולים ממני מודים שאין תשובה חד-משמעית לשאלה. פלאפל? שניצל עוף? פיתה עם חומוס-צ'יפס-סלט? בורקס? מעורב ירושלמי? המון אפשרויות מבלבלות. אישית, אני מרגישה הכי ישראלית כשאני מבלה ב"על-האש" עם מיני סוגי בשרים,סלטים וכו'. נראה לי שאין ספק כי בתחום הקולינרי סמלנו המובהק והבלתי מעורער הוא התפוז.
אני אוהבת את החמיצות המתקתקה,את העסיסיות, את ריח הבריאות שנודף מתפוז טרי. בתור מי שגדלה מוקפת בתפוזים-אני יודעת שיש אפשרויות רבות להשתמש בתפוזים במטבח: כתוספת מרעננת לסלט ירוק, כמרינדה לבשר או עוף,קינוחים מעניניים, עוגות ועוגיות.בעיניי קליפת תפוז מגוררת היא תבלין נהדר מלא בארומה מרעננת. אבל עכשיו כאמור-סוף עונת התפוזים. בפרדסים תמצאו עכשיו את אחרוני התפוזים מזן "ולנסיה" מתוקים ומלאי מיץ. סבא שלי ואני הולכים לקטוף אותם והוא נהנה לחלק אותם. אני נהנת להפעיל את ירון ואת בננו שיסחטו אותם למיץ ואח"כ אני מכינה מהם עוגת תפוזים.
פתאום נזכרתי שכשהייתי קטנה אמרתי "פתוזים"...
לעוגת תפוזים יש לי שני מתכונים שחביבים עליי. לא חייבים להשתמש במיץ תפוזים סחוט-טרי אם אין תפוזים בסביבה. גם מיץ תפוזים קנוי יעשה את העבודה, רק לא להשתמש במיץ מתרכיז!!! אותו הדבר לגבי קליפת תפוז-אם אין,לא נורא. מתכון אחד פשוט וקל-עוגת תפוזים בחושה- שמים את כל החומרים יחד, מערבבים, שופכים לתבנית ולתנור. המתכון השני- יוקרתי ומסובך מעט. אבל שזה לא ירתיע חו"ח. מדובר בעוגה תפוז-קוקוס של רשת בתי קפה מסוימת, נפוצה מאוד, שאחרי "גיגול" ונסיונות מצאתי את הדרך שלי לעוגה הזאת, כל מי שטועם אוהב אפילו סלדני הקוקוס שחיים בבית שלי. אבל, היא דורשת מעט השקעה.
לתוספת תפוזית עוד יותר אפשר להכין סירופ תפוזים ולשפוך על העוגה בעודה חמה-לא חייבים.
מצורפים שני המתכונים שיהוו קינוח נהדר לארוחת העל-אש של יום העצמאות, הם גם מתאימים לשומרי הכשרות כי מדובר בעוגה פרווה. ובין שיפוד לכנף, בין נפנוף לסלט, בין חומוס לחמוצים תזכרו שיש לנו ארץ נהדרת. ותניפו איזה דגל לטובת האומה המודאגת.
עוגת תפוזים בחושה:
מה צריך:לתבנית מרובעת בינונית או 2 תבניות אינגליש קייק
1 כוס מיץ תפוזים (240 מ"ל)
3 ביצים
1 1/4 כוסות
תמצית וניל/סוכר וניל
1/2 כוס (120 מ"ל) שמן קנולה
1 1/4 כוסות (
שקית אבקת אפייה
איך מכינים:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות
2. מערבבים בקערה את הנוזלים ואת הסוכר.
3. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה.
4. שופכים לתבנית משומנת ומכניסים לתנור החם למשך חצי שעה.כמו עוגות בחושות גם העוגה הזו מוכנה כשקיסם הננעץ במרכז יוצא משם יבש.
עוגת תפוזים-קוקוס:
מה צריך: לתבנית מרובעת בינונית
1 כוס(
1 כוס (
1 שקית אבקת אפייה
תמצית וניל/סוכר וניל
4 ביצים מופרדות לחלבונים וחלמונים
3/4 כוס (180) מ"ל שמן קנולה.
1 כוס (240 מ"ל) מיץ תפוזים
איך מכינים:
מחממים תנור לחום נמוך-160 מעלות.
1. מקציפים את החלבונים והסוכר במערבל לקצף יציב.
סירופ תפוזים:
מרתיחים ביחד כוס מים, 3/4 כטס סוכר ו1/2 כטס מיץ תפוזים/לימון. מערבבים על אש נמוכה עד שהסוכר נמס.
אז שיהיה חג עצמאות שמח.
יש לנו על מה לשמוח!
רונית