חשיבות צריכת ירקות
מירב רבר
(
לאתר הכותב)
ידוע שירקות ופירות עשירים בויטמינים , מינרלים וסיבים תזונתיים החיוניים לבריאות טובה.
אך יש בהם גם חומרים הנקראים פיטוכימיכלים ( פיטו = צומח ביוונית) שהם החומרים שנותנים לפירות ולירקות את צבעם ואוצרים בתוכם שפע סגולות בריאותיות.
בצמח הפיטוכימיכלים משמשים להגנה מפני קרינת השמש, מפני תהליכי חמצון מזיקים זיהומים מחלות ועוד.
אך בשנים האחרונות גילו חוקרים את חשיבותם המכרעת לבריאות האדם.
הם משמשים כנוגדי חימצון, נוגדי דלקת, נלחמים בחיידקים ובוירוסים, מגרים את מערכת החיסון, מווסתים יצור כולסטרול, מפחיתים קרישיות יתר של הדם, מפחיתים את לחץ הדם, מתקנים פעילויות אנזימטיות, מווסתים מטבוליזם הורמונים ועוד.
כך הם נלחמים במחלות סרטן, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, אוסטאופרוזיס, הזדקנות הראייה, הזדקנות המוח ואפילו בנזקי שמש והזדקנות העור.
הפיטוכימיקלים משמשים כנוגדי חמצון שנלחמים ברדיקלים חופשיים של חמצן, הרדיקלים החופשיים האלה נוצרים באופן טבעי בגוף האדם והם פוגעים בתאים, בחלונים, בשומנים ובחומר התורשתי.
הנזקים המצטברים תורמים להאצת תהליכי הזדקנות ומחלות לב וכלי דם, סרטן, פגיעה בראייה, פגיעה בזיכרון, בתפקוד המח ועוד.
כדי להנות משפע הבריאות וההגנה שמספקים הירקות והפירות משרד החקלאות האמריקני ממליץ על צריכה של 5 מנות לילדים מגיל שנתיים עד 6, 7 מנות לילדים גדולים יותר, למתבגרות ונשים ו9 מנות למתבגרים וגברים.
בנוסף, מומלץ לגוון ולצרוך ירקות ופירות מ 5 קבוצות צבע.
הצבע האדום- מכיל ליקופן התורם להגנה מפני מחלות סרטן ובפרט סרטן הערמונית, הריאות והלבלב, מחלות לב ושבץ מוחי.
נמצא בעגבניה, צנון וצנונית, פלפל אדום, אבטיח, תות שדה.
הצבע הכתום - מכיל קרוטנואידים שתורמים להפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי סרטן ועיוורון.
עשויים להאט תהליכי הזדקנות, להפחית סיבוכי סוכרת ולשפר את תפקוד הריאות חלק מהם משמשים מקור לויטמין A שחיוני לראיה , לשמירה על תפקוד מערכת החיסון לגדילה תקינה לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן.
נמצא בגזר דלעת דלורית פלפל כתום וצהוב שעועית צהובה קישוא צהוב מלון תירס ובטטה.
הצבע הירוק – מכיל כלורופיל שעשוי לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, בנוסף לוטאין שיש לו חשיבות בשמירה על בריאות העין והאטת תהליכי הזדקנות בה.
משמש מעין משקפי שמש פנימיים שתורמים להגנה על עדשת העין מפני נזקי חמצון והתפתחות עכירות ( קטראקט) בנוסף עשוי למנוע טרשת עורקים מחלות לב וסרטן.
נמצא בחסה,] תרד, פטרוזיליה, שמיר, מנגולד, קישוא ירק כהה.
בנוסף שייכים הבצל הירוק העירית המלפפון הפלפל הירוק קישוא סלרי שומר ארטישוק שעועית ירוקה אפונה במיה אספרגוס ועשבי תיבול.
בנוסף נמצא הפיטוכימיכל סולפוראפן שמשמש כנוגד חמצון וכן מעלה בגוף את רמתם של אנזימים מגינים יחודיים שלוכדים גורמי סרטן וגורמים להם לנוע עם זרם הדם ולהישטף מחוף לגוף.
והפיטוכימיקל אינדול 3 קארבינול שתורם במיוחד להגנה מפני סרטן השד על ידי השפעה על ההורמון אסטרוגן.
שני הפיטוכימיכלים האלה נמצאים בירקות ממשפחת המצליבים כרוב, ברוקולי, רוקט, ארוגולה, כרוב ניצנים, כרוב סיני.
ויש להם יכולת להפחית סרטן השד, רירית הרחם, צוואר הרחם, שחלות, ריאות, קיבה , מעי גס, כבד, ערמונית ושלפוחית השתן.
( יש מצליבים גם בלבן- כרובית לפת וקולורבי, באדום – צנון וצנונית ובסגול – כרוב סגול).
הצבע הלבן – מכיל תרכובות גופרית שנלחמות בחיידקים דלקות ושלל מחלות כמו מחלות לב וכלי דם.
נמצא בבצל, שום, כרישה, כרובית, שורש סלרי ותפוח אדמה, כרובית קולורבי לפת, פטריות עולש, ארטישוק ירושלמי.
הצבע הסגול – מכיל אנטוציאנינים שהם נוגדי חמצון חזקים התורמים להאטת תהליכי הזדקנות ובמיוחד הזדקנות המוח.
נמצא בכרוב סגול, חציל, בצל סגול, וסלק.
עזרה מקצועית: חוברת כח הצבע מועצת הצמחים- ענף הירקות
אני דיאטנית קלינית מוסמכת, נשואה ואם לשניים, בוגרת החוג למדעי התזונה של האוניברסיטה העברית בירושלים בהצטיינות, אני עובדתבשירותי בריאות כללית במרפאות וכן במרכז רפואי רבין ( בלינסון).
מטפלת באופן פרטי בקליניקה בהוד השרון.
בעלת ידע וניסיון מקצועי רב בטיפול תזונתי לירידה במשקל במבוגרים ונוער, באיזון סוכרת מסוג 2, בהורדת שומני הדם ולחץ דם , בתזונה בהריון והנקה , בצמחונות ועוד.
יש לי ניסיון רב ויחד נוכל לשפר את הרגלי האכילה שלך, להגיע לירידה במשקל ובריאות טובה יותר. כל זאת בגישה חופשית וגמישה, ללא היצמדות לתפריטים נוקשים או לספירת קלוריות.
כל הזכויות שמורות לחברת תבשיל אינטרנט בע"מ © 2011. אתר תבשיל הוא שוק אוכל באינטרנט, המאפשר מפגש בין בשלנים ובשלניות ביתיים לקהל הרעבים באזור מגוריהם, שרוצים לאכול אוכל ביתי או להזמין קייטרינג ביתי. באתר גם מתכונים של מאכלי עדות בישראל, כגון מתכוני אוכל מרוקאי, אוכל טריפוליטאי, רוסי ועוד, טיפים, פורום אוכל ומידע לעסקים קטנים בתחום המזון.