תוספי מזון המסוכנים לבריאות
נטלי שוינקלשטיין
(
לאתר הכותב)
להל"ן רשימת תוספי מזון מסוכנים המוספים בתעשיית המזון ועלולים לגרום לאלרגיות :MSG מונוסודיום גלוטמט – משמש כמחזק טעמים .
מזונות אליהם הוא מוסף – אבקות מרק , תערובות תבלינים , נקניקים , בשרים מעובדים , רטבים , ירקות משומרים או קפואים , תבשילים ומרקים מוכנים קנויים .
נזק אפשרי בשימוש – מחלות כמו חרלת, אסתמה, מיגרנות, כאבי ראש, הפרעות קשב, הפרעות ריכוז, היפראקטיביות.
בשימוש ממושך טווח – הפרעות במערכת האנדוקרינית, התקפי חרדה, דיכאון, אפילפסיה, סכזופרניה, מחלות ניווניות כמו פרקינגסון ואלצהיימר .
הערות – עלול להזיק במיוחד לילדים שימוש מותר – 10 גרם ל1 ק"ג מזון .
סולפאטים וסולפיטים – נגזרות של חומרים משמרים .
מזונות אליהם הוא מוסף – יין, מיץ ענבים, בירה, שימורי פירות, פירות מיובשים, מוצרי תפו"א מיובשים, סיידר, מיץ תפוחים מעובד, תה, תבלינים, אבקות מרק, מוצאי הקפה, רטבים לבשר, מאכלים מוחמצים, מיצי ירקות ופירות משומרים ומעובדים, ריבות מולסות / דבש, גרנולות .
נזק אפשרי בשימוש – עלול לגרום לאלרגיות,כאבי בטן,דפיקות לב,פריחה והפרעות קשב,עלול לפגוע בויטמינים, ובעיקר בתיאמין ובביוטין שהם מקבוצות ויטמין בי.
רגישות לסולפיטים עלולה להתבטא בבחילות, שלשולים, עוויתות בבטן בסימפונוט, אורטיקריה .
מתבטא בעיקר במערכת העור, מע' הקיבה והמעיים, מע' כלי הדם והלב, מע' הנשימה והריאות .
הערות – צריכת סולפיטים אסורה על חולי אסתמה החסרים את האנזים אוקודט סולפט .
שימוש מותר – נע בין 50 מ"ג לק"ג בחטיפים ועד 2000 מ"ג לק"ג בפירות יבשים.
טירמין – תרכובת המיוצרת מחומצת אמינומזונות אליהם הוא מוסף - גבינה צהובה, מונוסודיום גלוטמט, שוקולד, בירה , יין אדום, אלכוהול מסוג : אלכוהול- גינג' אייל וכל סוג שיכר, יין אדום במיוחד קיאנטי, פורט, ריזלינג, שרי, ורמוט.
אוכל מעושן , רטבים , בשרים מעושנים- בקר ונקניקים מותססים לא מקוררים כמו פפרוני ,כבד עוף, כבד בקר, דגים מעושנים, סלמי, קאוויאר, הרינג מלוח.
פיצה - עקב תכולת גבינה צהובה רבה שבה ולעתים תוספות של פפרוני ו"דאבל צ'יז"פירות וירקות מכילי טירמין: אבוקדו, בננה, פול, תרמילי שעועית וסוגי שעועית שונים, תאנים, חצילים,שזיפים,צימוקים, תרד, טריאקי, טופו, עגבניות, תמציות שמרים.
נזק אפשרי בשימוש – מגרנות , לחץ דם , אלרגיות .
הערות – .
ככל שהגבינות הקשות ישנות יותר כך כמות הטירמין בהם עולה .
גבינות המכילות טירמין :גבינה כחולה, צ'דאר, פטה, גורגונזולה, מוצרלה, מונסטר, פרמזן, ברי .
בגבינות רכות כמו קוטג', ריקוטה וגבינת שמנת יש מעט טירמין .
שימוש מותר – אלו הסובלים ממיגרנות מומלץ להימנע ממזונות המכילים טירמין .
היסטמין – תרכובת אורגנית המשתחררת בעת אלרגיהמזונות אליהם הוא מוסף – שוקולד, יין אדום, קפאין, צבעי מאכל, מוצרי חלב, דגים משומרים או הנשארו יותר משעתיים מעל 20 מעלות .
נזק אפשרי בשימוש - תגובה אלרגית, פריחה, דפיקות לב, כאבי ראש, מגרנות , קשיי נשימה, טשטוש ראייה, סחרחורות, תחושת חום, סומק .
הערות - שילוב של קוורציטין, אנטי אוקסידנט ואנטי אלרגן המונע הפרשת היסטמין ומתווכי דלקת נוספים עם אנטיאוקסידנטים חזקים (ויטמין E, ויטמין C, סלניום וגלוטטיון) המפחיתים תגובות דלקתיות ותופעות אלרגיה,וחיוניים לכל הסובל מבעיות במערכת החיסון (אלרגיה ).
שילוב מתבקש לצירופים אלו הוא תוספת פרוביוטיקה וחומצות שומן מסוג אומגה 3 שיכולה להשפיע על דיכוי רכיבים דלקתיים.
שימוש מותר – אלו הסובלים מאלרגיה אטופית מומלץ להימנע ממזונות המכילים היסטמין .
טרטזין – 102E צבע מאכל צהוב / ירוק .
מזונות אליהם הוא מוסף - גלידות ארטיקים, אבקות מרק, ספגטי, משקאות תוססים ממותקים, מעדני חלב , אטריות , שקדי מרק ממתקים מסוגים רבים וחטיפים ,פירורי לחם שימורים וחמוצים.
נזק אפשרי בשימוש – אלרגיות, היפראקטיביות, בעיות קשב, אורטיקריה, אסטמה,גירודים, ראייה מטושטשת, מיגרנות, כאבי ראש, פגיעה בכרומוזומים, פגיעה בבלוטות הלימפה, פגיעה בבלוטת התריס, עידוד גידולים סרטניים וחשוד כגורם לגידול מוחי .
הערות –שילוב שלו עם חומצה בנזואית וניגזרותיה גורם ככל הנראה לפגיעה חמורה במיוחד בילדים.
שימוש מותר – נאסר לשימוש בארגנטינה ,נורבגיה ופינלנד.
באיחוד האירופאי מוגבל בכמותו ל-7.
5 מ"ג לק"ג.
בישראל כמו בארה"ב יש חובה לציין דבר הימצאותו במזון ובמשקה.
ניטריטים וניטראטים – מלחים המשמשים לדישון צמחים ולשימור הטריות של המזונות .
אלו הם תרכובות הנגזרות מחומצה חנקתית,ומשמשות לכאורה לשם הגנה על הבשר, בעיקר כנגד חייק הבוטילינום.
מזונות אליהם הוא מוסף - נקניקים, בשרים, פירות יבשים, סלטים מוכנים.
נזק אפשרי בשימוש – סוגים שונים של סרטן , כאבי ראש, סחרחורות, מיגרנות, אלרגיות, עלול לפגוע בחילוף החומרים ובבלוטת התריס ובתאי דם אדומים.
הערות-חומרים בעלי רעילות גבוהה עם תכונות החשודות כמסרטנותשימוש מותר – כמות של 50 מ"ג ועד 100 מ"ג לק"ג.
חומצה בנזואית – משמש כחומר משמר E-210מזונות אליהם הוא מוסף – ממרחים,מוצרי דגים,חמוצים,מרגרינה ריבות,סלק מבושל,תמציות תה,רטבים,תרכיזי פירות ומשקאות קליםנזק אפשרי בשימוש – אלרגיות שיכולות להחמיר פריחה ובכמויות גדולות יתכנו גם הפרעות עיכול כמו מעי רגיז, הפרעות נשימה, אסטמה וכן גירויי בעיניים.
הערות – כשהחומר מעורב עם טטראזין יתכן החמרה בתופעות של היפראקטיביות,הפרעות קשב וריכוז.
שימוש מותר – בין 150 מ"ג לליטר במשקאות קלים ועד 2000 מ"ג לק"ג בסלק אדום מבושל,דרך כמויות משתנות במיני מזונות אחרים.
סליצילטים – חומרים דמוי אספירין מזונות אליהם הוא מוסף – סוכריות ומסטיקים מנטה, חומרי שימור, צבעי מאכל, חומרי טעם וריח מלאכותיים.
נזק אפשרי בשימוש – אלרגיות, כאבי ראש, מיגרנות, היפראקטיביות .
הערות – משפיע בעיקר על ילדים .
שימוש מותר – יש להימנע מאכילת כמויות רבות של מזונות המכילים סליצילטים .
נטורופתית ותזונאית קלינית טבעית, חברה באגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית.
מייסדת, עורכת ומנהלת אתר TO-HEAL
כל הזכויות שמורות לחברת תבשיל אינטרנט בע"מ © 2011. אתר תבשיל הוא שוק אוכל באינטרנט, המאפשר מפגש בין בשלנים ובשלניות ביתיים לקהל הרעבים באזור מגוריהם, שרוצים לאכול אוכל ביתי או להזמין קייטרינג ביתי. באתר גם מתכונים של מאכלי עדות בישראל, כגון מתכוני אוכל מרוקאי, אוכל טריפוליטאי, רוסי ועוד, טיפים, פורום אוכל ומידע לעסקים קטנים בתחום המזון.