כולסטרול גבוה: מה עושים?
נטלי שוינקלשטיין
(
לאתר הכותב)
כולסטרול הוא תרכובת אורגנית (סטרול וליפיד) הנמצא בקרום התא של כל תאי הגוף של כל היונקים.
לכולסטרול חשיבות רבה בתהליכים ביוכימיים.
היפרכולסטרולמיה - רמות יתר של כולסטרול בדם.
היפוכולסטרולמיה - רמות נמוכות מדי של כולסטרול בדם.
סוגי הכולסטרול :אנדוגני - הגוף עצמו מייצר את הכולסטרול.
אקסוגני - מקור הכולסטרול בגוף הוא דרך התזונה.
לכולסטרול תפקידים רבים וביניהם:יצירת הורמונים סטרוידאים.
דרגת הנזילות של התא מתבצעת על ידי וויסות רמות הכולסטרול בממברנה.
יצורים שונים מסתגלים לעתים לתנאי קור וחום באמצעות ויסות שיעור הכולסטרול בממברנת התא שלהם.
חיוני לצמיחת ממברנה המיאלין.
חשיבות ביצירת מיצי המרה, ויטמין A, ויטמין D, ויטמין E וויטמין K.
הכולסטרול יכול להגיע לכל האיברים רק דרך הדם.
הוא אינו מסיס במים, ולכן אינו יכול לנוע בדם בצורה של מולקולות בודדות, אלא רק כחלק מקומפלקס שומני גדול, המוקף בשכבת פוספוליפידים, שצידה החיצוני הידרופילי.
קומפלקסים אלה מכונים ליפופרוטאינים, והם בנויים מליבה המוקפת במעטפת.
הליבה מכילה חומצות שומניות בצורה של טריאצילגליצרולים (Triacylglycerols), וכן אסטרים של כולסטרול (Cholesteryl esters).
המעטפת הינה בעיקרה שכבה יחידה של פוספוליפידים, והיא מכילה גם מולקולות של כולסטרול חי, וכן חבונים ממים מיוחדים המכונים אפוליפופרוטאינים (Apolipoproteins).
קיימים מספר סוגים של ליפופרוטאינים, הנבדלים זה מזה בגודלם, בהרכבם הכימי ובצפיפותם.
להלן הסוגים השונים, מסודרים לפי סדר עולה של צפיפות: כילומיקרונים (HDL ,LDL ,VLDL ,(Chylomicrons (שלושת האחרונים הם ראשי תיבות באנגלית של Very Low/Low/High Density Lipoproteins - ליפופרוטאינים בעלי צפיפות נמוכה מאד/נמוכה/גבוהה, בהתאמה).
יש המבחינים בסוגים נוספים - Intermediate Density Lipoproteins) IDL - ליפופרוטאינים בעלי צפיפות בינונית), ו-(Lp(a (ליפופרוטאין a).
מתוך הסוגים השונים של הליפופרוטאינים, לשניים ישנו תפקיד מכריע בהתפתחות מחלות לב וכלי דם: אלה הם ה-LDL וה-HDL.
באופן כללי, ה-LDL מוביל כולסטרול מהכבד אל שאר רקמות הגוף, בעוד שה-HDL מוביל כולסטרול בכיוון ההפוך - בחזרה אל הכבד.
כאשר יש עודף של כולסטרול בגוף, פעילות מוגברת של LDL עלולה לגרום ליצירת משקעים של כולסטרול על דפנות כלי הדם, וכך מתפתחת בהדרגה טרשת עורקים, ועימה מחלות לב שונות.
מסיבות אלה נהוג לכנות את ה-LDL "הכולסטרול הרע", ואילו את ה-HDL, שפעילותו הפוכה ל-LDL, "הכולסטרול הטוב".
ככל שהיחס LDL/HDL בדם הינו גבוה יותר, גובר הסיכון לתחלואה במחלות לב וכלי דם.
מינוניי כולסטרול ה- LDL המומלצות :פחות מ-100 מ"ג/דצ"ל רמה אופטימאלית100-129 מ"ג/דצ"ל רמה קרובה לאופטימאלית/מעל לאופיאית130-159 מ"ג/דצ"ל רמה אופטימאלית- גבוהה160-189 מ"ג/דצ"ל רמה גבוהה190 מ"ג/דצ"ל ומעלה רמה גבוהה מאודיש לזכור כי מינונים אלו מקובלים לאדם בריא ! ללא כל מחלות או גורמי סיכון, כי אם כן, לאדם החולה ישנם מינונים מומלצים אחרים מהנורמה.
HDL – כולסטרול "כולסטרול טוב"רמות תקינות: מעל 40 מ"ג/דצ"ל בגברים ומעל 45 מ"ג/דצ"ל בנשים.
רמת כולסטרול מסוג HDL קטנה מ- 40 מ"ג/דצ"ל נחשבת לרמה נמוכה מדי, המגבירה את הסיכון למחלת לב.
עישון, עודף משקל וחוסר פעילות גופנית עלולים לגרום לרמות נמוכות של כולסטרול מסוג HDL.
רמת טריגליצרידיםרמת הטריגליצרידים בדם תהיה באחד מטווח הערכים הבא:פחות מ-150 מ"ג/דצ"ל רמה תקינה150-199 מ"ג/דצ"ל רמה גבולית גבוה200-499 מ"ג/דצ"ל רמה גבוהה500 מ"ג/דצ"ל ומעלה רמה גבוהה מאדברפואה הקונבנציונלית :אפשר להשפיע על רמות "הכולסטרול הרע" בגוף באמצעות שילוב תרופות, דיאטה מתאימה ופעילות גופנית.
התרופות המשמשות לעיכוב ייצור הכולסטרול הן ממשפחת הסטטינים והן עושות זאת באמצעות עיכוב האנזים HMG-CoA-reductase שמשתתף בתהליך ייצור הכולסטרול מחומצת שומן.
הגורמים ל כולסטרול גבוה / טריגליצרידים :1.
תורשתיים – למרות שיש נטייה גנטית במשפחה לשומנים גבוהים בדם, זה לא מסביר את העובדה שאחוז הסובלים משומים גבוהים בדם עולה עם השנים ואילו גיל הסובלים יורד.
הסבר לכך הוא הגורם הבא:2 .
הרגלי תזונה- השמנה3.
מחלות- סוכרת, מחלת כליות כרונית, תת פעילות בלוטת התריס4 .
תרופות- גלולות, נוגדי י.
ל.
ד, אסטרוגן5.
עישון6 .
מין- נפוץ יותר בגברים7.
גיל- מעל גיל 60 יש עליה ב כולסטרול ו LDL8.
.
מצב נפשי- כולסטרול משמש חומר מוצא לייצור קורטיזול שמיוצר בכמות מוגברת במצבי סטרס.
הטיפול התזונתי בכולסטרול גבוה / טריגליצרידים גבוהים בדם הסיבה ל כולסטרול גבוה ולטריגליצרידים גבוהים בדם היא קרוב לוודאי אכילה מרובה של שומן רווי (שמקורו ממזונות מן החי) בכמות גבוהה מידי לאורך שנים רבות פלוס אכילה מרובה של סוכר, מזונות מתוקים, קמח חיטה וג'אנק פוד שאלו מעלים את רמת הכולסטרול גם כן וזאת מכיוון שלשם יצירת הכולסטרול הגוף זקוק לגלוקוז.
כמו כן, הרגלי חיים קלוקלים כגון חוסר פעילות גופנית, עישון ומתח רב – כולם תורמים לרמות שומנים גבוהות בדם.
ההמלצה לאדם בריא הינה לצרוך 30% מכלל הצריכה הקלורית שומנים בתזונה.
שומן רווי, המצוי ברב המזונות מן החי, מעלה רמות כולסטרול.
לעמת זאת, שומן חד בלתי רווי גורם להורדת כולסטרול ו טריגליצרידים.
חשוב להבין כי כשני שליש מהכולסטרול מיוצר בגוף.
אמנם שומן רווי מהווה חומר מוצא ליצירת הכולסטרול בכבד, ולכן מומלץ להימנע ממו, אך רמת שומנים גבוהה בדם מראה על תפקוד לקוי של הכבד שיש לאזנו.
בנוסף להכוונה התזונתית איזה שומנים מומלץ לאכול, חשוב שהתזונה תהיה עשירה בנוגדי חמצון.
נוגדי חמצון מונעים חימצון LDL ומונעים את ההיצמדות לדופן העורקים.
, ובכך מונעים את יצירת הפלאק הטרשתי.
במסגרת הטיפול הנטורופתי שמים דגש לשינוי אורח חיים.
שינוי תזונתי, הכוונה לפעילות גופנית אירובית קבועה, לימוד טכניקות הרפיה – כולם כלים חשובים לאיזון רמות כולסטרול.
בנוסף, במידת הצורך, משתמשים במסגרת הטיפול הנטורופתי בתוספי תזונה רלוונטיים ומותאמת פורמולת צמחי מרפא באופן אישי.
ישנם צמחי מרפא שנחקרו והוכחו כיעלים בהורדת רמות כולסטרול ובאיזון תפקודו של הכבד על ידי תמיכת הכבד.
ישנם מקרים בהם שינוי אורח החיים לא מניב את התוצאות הרצויות ובמקרים אלו צמחי המרפא פותרים את הבעיה.
נטורופתית ותזונאית קלינית טבעית, חברה באגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית.
מייסדת, עורכת ומנהלת אתר TO-HEAL
כל הזכויות שמורות לחברת תבשיל אינטרנט בע"מ © 2011. אתר תבשיל הוא שוק אוכל באינטרנט, המאפשר מפגש בין בשלנים ובשלניות ביתיים לקהל הרעבים באזור מגוריהם, שרוצים לאכול אוכל ביתי או להזמין קייטרינג ביתי. באתר גם מתכונים של מאכלי עדות בישראל, כגון מתכוני אוכל מרוקאי, אוכל טריפוליטאי, רוסי ועוד, טיפים, פורום אוכל ומידע לעסקים קטנים בתחום המזון.