צאט כתבה-גזים – מה עושים איתם? - תבשיל - יריד האוכל הביתי של ישראל
פתיחת מטבח
      הרשמה | שכחתי סיסמא
  • חפש מנה
  •      
  • חפש שם עסק
סוג מנה
סוג מטבח
ישוב
איזור
סגור חלונית

סגור חלונית הגדרות חיפוש נוספות:

עד מחיר
ש"ח
זמן התראה
כשרות
מנה ייחודית לחגים
אתר אישי משלוחים    צמחוני    אורגני    ללא גלוטן    טבעוני    דיאטתי

גזים – מה עושים איתם?

נטלי שוינקלשטיין


( לאתר הכותב)
גזים – מה עושים איתם?

לאנשים רבים יש גזים באופן קבוע והם חיים איתם ב"שלום" לאורך שנים, אך הדבר הוא בעייה רפואית שיש לטפלה.
גזים נוצרים מהתססה של חיידקים במערכת העיכול כאשר חסר אנזימים או כאשר אוכלים לא בריא (בישול ממושך ההורס את האנזימים הטבעיים במזון).
כמות גזים נורמלית היא כזו שלא מפריעה לניהול אורח החיים, אם האדם מרגיש מבוכה ומגביל את אכילתואזהדבר הוא לא דבר טבעי המצריך טיפול.
גזים - איך הם נוצרים?במערכת העיכול מצויים חיידקים וכאשר חסר אנזימים או אוכלים לא בריא ונכון, החיידקים מתיישבים על האוכל ויוצרים תסיסה אשר גורמתל- גזים והדבר מתבטא ב- חנקן, מתאן ומימן.
הסיבה השכיחה ביותר לגזים היא הכנסת אויר רב בעת האכילה, בדרך כלל עקב אכילה מהירה.
חלק מהאוויר שנבלע יוצאבגזים וחלק נשאר במערכת העיכול ויורד למעי.
בנוסף, ישנן מחלות ואף מצבים נפשיים המשבשים את תהליך העיכול וגורמות להיווצרות גזים.
מתי הגזים הופכים להיותבעיה שצריך לטפל בה?אין אדם שלא מייצר בגופו ופולט גזים - זו תופעה טבעית.
מצב זה הופך לבעיה כאשר כמות הגזים מאוד גדולה וכאשר הם מהווים מטרד או כאשר קיימת בעיה בריאותית הגורמת להיווצרותם.
יש כמה סוגים של גזים, גזים המשתחררים בקלות ו-גזים כלואים הנשארים זמן ממושך במערכת העיכול ויכולים לגרום לכאבים מאוד חזקים ואף ללחץ על הסרעפת וקושי לנשום.
רב האנשים חיים עם הבעיה במשך שנים ואף לכל חייהם למרות שהדבר יכול להיפתר על ידי טיפול.
רפואה נטורופתית הדבר שהכי חשוב לזכור זה שבניגוד לרפואה הקונבנציונלית המטפלת במחלות ובעיות, הנטורופתיה מטפלת בבני אדם ולכן הטיפול הוא לא בגזים אלא באדם הסובל מהגזים.
דבר זה חשוב וקריטי להבנה, מאחר ויכולים להגיע מספר אנשים הסובלים מגזים וכל אחד יקבל טיפול שונה לחלוטין – טיפול שמותאם באופן אישי.
אין אדם הדומה למשנהו במאת האחוזים, אנחנו שונים וכך יהיה גם הטיפול.
זאת הייחודיות של ההסתכלות ההוליסטית.
מצב נפשי – לחץ, כעס, שמירת רגשות "בבטן" יכולים בהחלט לגרום לגזים.
צריך לזכור שמערכת העיכול כולה מלאה בעצבים ובמצבי סטרס היא מאוד מושפעת.
מצב דחק בקלות יכול לגרום לעיכול מהיר מידי או לשיבוש בהרמוניית העיכול.
במצב כזה הגוף לא מספיק לעכל או מעכל באופן לא שלם את המזון ויכולים להיווצר גזים מצב דומה מוכר הוא הטיפול בתרופות סותרות חומצה בצרבות, מכיוון שרמת החומצה נמוכה תהליך העיכול משתבש והמזון עובר כמעט בשלמותו למערכת העיכול למרות שהיה אמור לעבור חלק מתהליך העיכול הראשוני מהחשובים ביותר בשק הקיבה.
כמו כן, כשכועסים או שומרים רגשות בפנים, עשויה להתפתח עצירות שיכולה אף היא לגרום לגזים – אם זה המצב, נטפל בגזים על ידי טיפול בפן הנפשי.
אכילת סוכרים – סוכר עשוי לתסוס במערכת העיכול ולגרום לגזים – במקרה כזה, נטפל במקור על ידי הוצאת או הפחתת המתוקים מהתפריט, שינוי בהרגלי האכילה, למשל: לא לאכול אבטיח מיד אחרי ארוחה כבדה או לא לשלב אבטיח עם מלון.
אכילת יתר - כמעט כולם מכירים איך ארוחה גדולה – למשל בליל הסדר, או אחרי צום של כיפור – יכולה לגרום לגזים.
כמות האוכל היא גדולה וכמות האנזימיםבמזון היא קטנה ולכן אנזימים מטבוליים מתפנים לעיכול והמצב יוצר הרגשת עייפות שלרצון ללכת לישון.
המטרה כמובן היא מניעת מצבים כגון אלו, אך אם היה וכבר קרו, הטיפול נעשה על ידי שימוש בפורמולת צמחי מרפא שעוזרים ומקלים על העיכול ומסייעים להפחתת הגזים.
רגישות, אלרגיה או אי סבילות למזונות – באי סבילות למזון, קיים פירוק לא שלם או לא טוב של המזון, למשל עקב חוסר אינזימים במערכת העיכול לעיכול מזון מסויים.
במצב אלרגיה למזון, מדובר בתגובה חיסונית של הגוף כאשר הוא בא במגע עם סוג מזון מסויים.
זה מאוד משתנה מאדם לאדם.
אצל כל אדם זה משתנה, אך ידועים מספר מזונות בעלי פוטנציאל גדול יותר לגרום לגזים כגון: קטניות: שעועית, גרגירי חומוס, עדשים, סויה, אפונה.
ירקות ממשפחת המצליבים: כרוב, ברוקולי, כרובית וכדומה.
וגם: בצל, שום, תירס, תפוחי אדמה, שומשום, ממתיקים מלאכותיים, מוצרי חלב, מזון מטוגן, גלידות ועוד.
.
.
לקטניות יש את הנטייה לעשות גזים מכיוון שבקטניות עצמן יש סותר אנזימתי מסוג מסויים באופן טבעי המקשה על העיכול שלהן ולכן יש לדעת לבשל קטניות ורצוי לעשות זאת על ידי השרייה, הנבטה ורק אחר כך בישול קצר.
אם הבעיה מאוד מפריעה, הטיפול יתמקד בגילוי המזונות ה"בעייתיים" והסרתם לתקופה מסויימתמהתפריט.
לאחר תקופה המוגדרת מראש, מחזירים את אותם מזונות ובודקים את התגובה של הגוף אליהם.
דוגמאות: אי סבילות ללקטוז – אדם שגופו חסר את אנזים סוכר החלב לקטוז, יכול לסבול, בין היתר, גם מגזים.
הטיפול יתמקד בהסרת מוצרי החלב מהתזונה.
בדרך כלל זה פותר את הבעיה לחלוטין, אם האדם מתעקש ניתן לתת את האנזים החסר כתוסף, אך דבר זה לא מבטיח הצלחה מלאה.
צליאק – גזים יכולים להיות סימפטום של חולי צליאק הרגישים לגלוטן (חלבון החיטה) ולכן הטיפול כאן יהיה הרחקת גלוטן מהתפריט לצמיתות.
שעות אכילה – אכילה מאוחרת בלילה או בשעות בהן מערכת העיכול אינה בפעילות מלאה, יכולה לגרום לגזים.
הטיפול יהיה הכוונה והסברה לאכילה בשעות נוחות יותר למערכת העיכול.
מחלות מערכת עיכול – גזים יכולים ללוות מחלות כגון '"תסמונת המעי הרגיש"', מחלות מעי דלקתיות כגון קרוהן וקוליטיס, בעיות בכיס מרה (הסרה של הכיס או אבנים בכיס), היפוכלורידריה (תת חומציות), עצירות וכיוצא בזה.
כאן ההתייחסות שונה והטיפול הנטורופתי הרבה יותר מורכב.
מחלות כגון קרוהן, קוליטיס ותסמונת המעי הרגיש מערבות במקרים רבים את הפן הנפשי ויש לתת עליו את הדעת בטיפול ולשלב טיפולים בתחום הגוף-נפש כגון: ארומתרפיה, פרחי באך, שיאצו ועוד.
.
.
שימוש בתרופות – שימוש בתרופות יכול להחמיר מצב גזים אצל אנשים מסויימים.
גם נטילת אנטיביוטיקה, הפוגעת בפלורת החיידקים הטובים במעי, עשויה לגרום להופעת גזים, הוספת פרוביוטיקה יכולה להועיל.
אכילה לא נכונה – אכילה מהירה ואי לעיסה מספקת, מגדילים את בליעת האוויר אשר גורם לתופעת גזים או מחמיר אותה.
כאן הטיפול הנטורופתי יתמקד בשינוי הרגלים אלו.
לעיסת מסטיקים - הכנסת ובליעת אוויר למערכת העיכול.
משקאות מוגזים – אם אדם מרבה לשתות מוגז כמו לעיסת מסטיק.
שתיית מוגז מכניסה אף היא אוויר למערכת העיכול והדבר המומלץ ביותר הוא לעבור לשתיית מים בטמפרטורת החדר.
עישון – ישנה סברה שאנשים מעשנים סובלים יותר מגזים, מומלץ להפסיק לתקופה מסויימת ולראות האם הדבר באמת משפיע, אם יש שינוי במצב הגזים, סביר שהגורם הוא העישון.
זיהומים פטרייתיים או טפילים במעי - מצב כגון קנדידה, תולעי מעיים וטפילים כול להתבטא בין היתר, בגזים.
קיימים גורמים נוספים שעשויים לגרום לגזים, זכרו: אם גזים מפריעים לכם ולאורח חייכם, הטיפול יהיה בגורם להם.
בניית פורמולה מצמחי מרפא יכולה להועיל לגזים!תרופות סבתאעיסוי בטן עם כיוון השעון עם שמנים ארומתיים, שכיבה על הבטן, תה שומר, מריחת ערק על הבטן, בישול עם קימל, שומר, כמון והל מומלץ גם כן.

נטורופתית ותזונאית קלינית טבעית, חברה באגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית.
מייסדת, עורכת ומנהלת אתר TO-HEAL

כל הזכויות שמורות לחברת תבשיל אינטרנט בע"מ © 2011. אתר תבשיל הוא שוק אוכל באינטרנט, המאפשר מפגש בין בשלנים ובשלניות ביתיים לקהל הרעבים באזור מגוריהם, שרוצים לאכול אוכל ביתי או להזמין קייטרינג ביתי. באתר גם מתכונים של מאכלי עדות בישראל, כגון מתכוני אוכל מרוקאי, אוכל טריפוליטאי, רוסי ועוד, טיפים, פורום אוכל ומידע לעסקים קטנים בתחום המזון.